„Tito … jsou na zemi nejmenší, a přece znamenití mudrci: mravenci, národ bez síly, a přece si zajišťuje v létě pokrm…“    Přísloví 30:24–25

Mravenci jsou malí, ale chytří; „zajišťují si v létě pokrm“ (viz Přísloví 30:25). Znáš příběh o mravenci a kobylce? Mravenec v létě tvrdě pracuje, zajišťuje si zásoby potravy, zatímco kobylka se baví. Když potom přijde zima, mravenec odejde do svého domova a raduje se ze života. Zaplatil cenu a nyní se může radovat z odměny. Teď je ale řada na kobylce; musí zaplatit cenu za to, že si předtím hrála. Nakonec zemře hladem a zimou, protože nepochopila, že jedinou přiměřenou přípravou na zítřek je rozumné využití dnešního dne.
Zamysli se nad následujícím. Když jsi chodil do školy, připravil ses někdy na zkoušku tak dobře, že jsi vstoupil do třídy s naprostou jistotou, protože jsi věděl, že máš „všechna esa v kapse“? Stejnou jistotu můžeš vnést do svého každodenního života. Je smutné, že mnozí z nás své životy neřídí, ale přijímají! Život ale není divadelní zkouška. Nedostaneš druhou šanci. Benjamin Disraeli řekl: „Tajemství úspěchu v životě spočívá v tom, být připraven, když nastane čas.“ Myslíš, že kdyby ti Bůh dal všechno, za co se teď modlíš, byl bys připraven to zvládnout? Nic velkého nevzniká najednou, úspěch nenastane přes noc. Stejné je to s neúspěchem. Obojí je proces. Ve skutečnosti každý den tvého života je přípravou na den příští.
Otázka proto zní – na co se připravuješ a jak se připravuješ? Připravuješ se na úspěch nebo na selhání? Pouze tehdy, když budeš ochoten na začátku tvrdě pracovat, budeš moci na konci sklízet odměnu.