„Eliáš byl člověk jako my…“ Jakub 5:17

Tři roky se Elijáš nebál. Pak Jezábel začala ohrožovat jeho život a on dostal strach. Utekl proto do pouště, tam dostal depresi a prohlásil: „Už dost, Hospodine, vezmi si můj život…“ (1. Královská 19:4). Deprese Eliáše dostihla, když byl fyzicky unavený, emocionálně vyčerpaný a cítil se ohrožený. Jakmile došlo na emocionální problémy jako strach, vztek, vina, zlost, osamění a starosti, stal se z něj ztracený případ.
„Elijáš byl člověk jako my…“ (Jakub 5:17). Zápasil se stejnými problémy jako my. Dostal se do takové deprese, že chtěl zemřít! Proč se dostáváme do takových emocionálních zmatků? Někdy je to kvůli tomu, co se s námi děje, kvůli zlým okolnostem, které se v našem životě vyskytnou. Častěji je to ale způsobeno chybným způsobem myšlení. Pravda je taková, že naše emoce jsou vytvářeny našimi myšlenkami, a když přemýšlíme destruktivním způsobem, dostaneme se do deprese. Naše emoce se odvíjejí od toho, jak vnímáme život, a pokud jej vnímáš vždycky z negativního úhlu pohledu, směřuješ k pádu. Jestli se chceš zbavit škodlivých emocí, musíš se naučit změnit způsob, jakým přemýšlíš. Proto Bible přikazuje: „… proměňujte se obnovou své mysli…“ (Římanům 12:2).
Abys mohl zvítězit nad depresí, musíš se naučit napravit svůj špatný způsob myšlení a špatný postoj k životu. Ježíšovými slovy řečeno: „Poznáte pravdu a pravda vás učiní svobodnými“ (Jan 8:32). Cestou k vítězství nad depresí je hledět na věci ze správného úhlu pohledu – z Božího.