„Buďte střízliví! Buďte bdělí! Váš protivník, ďábel, obchází jako ‚lev řvoucí‘ a hledá, koho by pohltil.“    1. Petrova 5:8

Když Ježíš bojoval na poušti se satanem, satan mu nikdy neuštědřil ani jednu ránu. Ježíš mu třikrát řekl: „Je psáno…“ (viz Matouš 4:4,7,10). Díky těmto třem silným úderům satan prohrál a už nevstal. Podívejme se na každé z těch tří pokušení.
„Tu přistoupil pokušitel a řekl mu: ‚Jsi-li Syn Boží, řekni, ať z těchto kamenů jsou chleby‘“ (Matouš 4:3). Zde vidíme dvojnásobný satanův útok:
„Jsi-li Syn Boží…“ (Matouš 4:3). Satan tě bude nutit pochybovat o svém spasení, o Spasiteli a o spravedlnosti, díky níž můžeš stát před Bohem (viz 2. Korintským 5:21). Bude ti připomínat všechny tvé nedostatky a selhání. Řekne ti: „Křesťanský život je moc těžký; vzdej to!“ To je lež, nevěř mu. Ano, i Duch svatý tě upozorní na vady tvého charakteru, ale proto, abys je mohl přemoci. Spasený ale nejsi díky své vlastní dobrotě. „Milostí tedy jste spaseni skrze víru“ (Efezským 2:8).
„Jsi-li Syn Boží, řekni, ať z těchto kamenů jsou chleby“ (Matouš 4:3). Ježíš byl po čtyřiceti dnech půstu vyhladovělý. Měl prázdný žaludek, proto satan začal s chlebem. V čem spočívá tvoje prázdnota? Hladovíš po pozornosti, toužíš po úspěchu nebo po důvěrnosti? Musíš si být vědom svých slabých stránek a přinést je před Boha dřív, než je satan přinese před tebe a řekne: „Naplň své potřeby. Vezmi věci do svých vlastních rukou. Nech Boha být.“ Kdybys mohl žít křesťanský život bez Boha, nepotřeboval bys ho! To, co spolehlivě ničí satanovy strategie, je život plně závislý na Bohu.