„Můj synu, poslouchej otcovo kárání a matčiným poučováním neopovrhuj.“         Přísloví 1:8

V knize Přísloví jsou třiadvacetkrát použita slova „můj synu“ a slovo „otec“ je tam devatenáctkrát. Takže je to dopis otce synovi. Kromě toho je to také dopis otce dalším otcům, jak být dobrými otci. Tato slova nejen učí otce, jak vést své děti, ale také jak před očima svých dětí žít. Je zajímavé, že zde nalezneme mnoho varování před špatným nakládáním se sexem a před trápením, které to může přinést.
Všichni jsme slyšeli anekdotu o dvanáctiletém chlapci, jemuž tatínek řekl: „Synu, myslím, že je čas, abychom si promluvili o sexu.“ Chlapec mu odpověděl: „Samozřejmě, tati. Co bys chtěl vědět?“ Je smutnou pravdou, že děti dnes získávají sexuální vzdělání ve školách, od svých kamarádů, z internetu a vlastního experimentování, ale doma ho nedostanou.
Šalomoun napsal: „Proč by ses kochal, můj synu, v cizačce, proč bys v náručí cizinku svíral?“ (Přísloví 5:20). Sexuální výchova je správná cesta – pokud ji vyučuje správný učitel, je to ve správné třídě a podle správných osnov. Tím správným učitelem jsi ty, otče; ta správná třída je váš domov; a těmi správnými osnovami je Bible. Studie dělaná na deseti tisících středoškolských studentů ukázala, že pevné rodičovské hodnoty a dohled měly na sexuální aktivitu dospívajících největší vliv. Rodiče, kteří měli blízký vztah se svými dcerami a dohlíželi na jejich studium a aktivity, byli schopni ve čtyřiceti dvou procentech omezit pravděpodobnost, že by jejich dcery otěhotněly mimo manželství. Takže otče (a matko), promluv. Zapoj se. Nemůžeš si dovolit to neudělat!