„Jdi a od této chvíle již nehřeš.“ Jan 8:11, ČSP

Bible říká: „Tu k němu zákoníci a farizeové přivedou ženu, přistiženou při cizoložství … ‚V zákoně nám Mojžíš přikázal takové kamenovat.‘ … (Ježíš) řekl: ‚Kdo z vás je bez hříchu, první hoď na ni kamenem!‘ … Když to uslyšeli, zahanbeni ve svém svědomí vytráceli se jeden po druhém … Ježíš se zvedl a řekl jí: ‚Ženo, kde jsou ti, kdo na tebe žalovali? Nikdo tě neodsoudil?‘ Ona řekla: ‚Nikdo, Pane.‘ Ježíš jí řekl: ‚Ani já tě neodsuzuji. Jdi a už nehřeš!‘“ (Jan 8:3–11, přel. z angl.).
Všimni si dvou věcí:
1) Pokud tě někdo odsuzuje, jsou to většinou ti nejméně kompetentní. Ježíš znal srdce farizeů. Měli velkou praxi zvedat si sebevědomí tím, že někoho poníží. Ten den však jejich cílem nebylo ponížení té ženy, ale past na Ježíše. Vyhýbej se novodobým farizeům! Hledej přátele mezi těmi, kdo byli jako ty vykoupeni z milosti, a vědí, jak ji uplatňovat na druhé.
2) Ten nejvíce kompetentní k tomu, aby tě odsoudil, to ale neudělá. Zůstaň v jeho blízkosti. Pokud tak učiníš, objevíš, že tvoje rány a jizvy se hojí mnohem rychleji. Kristus se s tebou setkává na tvých temných místech minulosti, aby zhojil tvé rány. Jeho milost je větší než tvoje zahanbení. Kde vládne hřích, tam tím více vládne jeho milost! Hloubka hanby nezná hranic. On však tuto hloubku obsáhl, proto jeho milost také nezná hranic. Pokud neseš tíhu své minulosti a hříšných činů, za které se stydíš, jdi k Ježíši. Je připraven ti odpustit a osvobodit tě. Jeho pozvání ke svobodě lze v novodobé digitální komunikaci vyjádřit zkratkou „R.S.V.P.“ (z francouzštiny „répondez s’il vous plait”) – odpověz prosím.