„… ten, který je ve vás, je větší než ten, který je ve světě.“ 1. Janova 4:4

Životní zklamání tě mohou dovést až do bodu, kdy začneš vidět svoji budoucnost příliš černě. Obestírá tě pesimismus, tvoje sebevědomí prudce klesá, bojíš se jít do jakéhokoliv rizika, zahazuješ skvělé možnosti, stěžuješ si na nespravedlivý život a namlouváš si, že všechno, co uděláš, bude stejně na nic. Vidíš se v některém z těchto postojů? Pokud ano, mám pro tebe dobrou zprávu. Paul Meier, křesťanský psychiatr, říká: „Postoj není nic víc, než návyk myšlení; a návyk se dá přece získat. Postoj se rodí opakováním určité aktivity.“ To znamená, že vypěstovat si postoj, který tyto černé myšlenky přemáhá, je za určitých podmínek možné.
Zde je návod:
1) Buď ve své snaze přemáhat pesimismus poctivý. Dej někomu, koho respektuješ, právo upozornit tě na to, žes byl negativní.
2) Dej pozor, aby ses neobklopoval negativními vjemy. Vzhledem k tomu, že špatná společnost tě může hodně ovlivnit, vyhledávej spíše lidi, kteří posílí tvoji víru, než ty, kdo nakrmí tvé obavy. „Kdo chodívá s moudrými, stane se moudrým“ (Přísloví 13:20).
3) Dobrovolně pomáhej těm, kdo jsou méně šťastní. Služba a dávání přináší pozitivní pocity a smysluplně seřazuje tvůj žebříček hodnot; je to dobrá věc.
4) Na každé situaci hledej něco dobrého. Věř, že to lze vždy nalézt! Prezident Harry Truman řekl: „Pesimista je ten, kdo ve svých příležitostech vidí jen potíže, a optimista zase ten, kdo ve svých obtížích vidí příležitosti.“ Pokud máš dnes nějaké potíže, ber je jako příležitosti, protože: „… ten, který je ve vás, je větší než ten, který je ve světě“ (1. Janova 4:4).