„… neodplácejte zlým za zlé ani urážkou za urážku…“ 1. Petrova 3:9

Říká se, že hloubka tvého zranění určuje rozsah tvé reakce. Takže je pravděpodobné, že když tě někdo zraní, tvým prvním impulzem bude odplata. Ať ale prožiješ jakoukoliv momentální satisfakci, vždy bude následovat dlouhodobý pocit lítosti. Proč to tak je? Protože víš, že tvá odplata byla selháním před Bohem. Odplácíme dvěma způsoby:
1) „Oko za oko“. Předtím než způsobíš viníkovi trápení, pečlivě zvaž tato slova: „Nikomu neodplácejte zlým za zlé. Vůči všem mějte na mysli jen dobré. Je-li možno, pokud to záleží na vás, žijte se všemi v pokoji. Nechtějte sami odplácet, milovaní, ale nechte místo pro Boží soud, neboť je psáno: ‚Mně patří pomsta, já odplatím, praví Pán‘“ (Římanům 12:17–19).
2) Vtáhneme do problému ostatní. Nejen, že nemáš právo oplatit úder, ty nemáš ani právo ponížit viníka před ostatními. Josef nejen odmítl potrestat své bratry za zradu, on odmítl i zveřejnit podrobnosti před těmi, kdo pracovali na jeho dvoře. Proč? Protože viděl Boží ruku při práci a uvědomil si, že to, co vytrpěl z rukou svých bratrů, z něj učinilo takového muže, jakým byl. Petr napsal: „… neodplácejte zlým za zlé ani urážkou za urážku, naopak žehnejte; vždyť jste byli povoláni k tomu, abyste se stali dědici požehnání“ (1. Petrova 3:9).
Takže jestli chceš dnes chodit v Božím požehnání, zvol si vyšší cestu.