„Neodchyluj se od něho napravo ani nalevo; tak budeš jednat prozíravě všude, kam půjdeš.“    Jozue 1:7

Peter McWilliams řekl: „Vyhýbat se situacím, ve kterých bys mohl udělat chyby, může být tou největší chybou ze všech.“ V několika příštích dnech se budeme zabývat věcmi, které musíš překonat, abys dosáhl v životě úspěchu.
Představ si pocit, kdy jsi uvízl ve slepé uličce. Možná bys rád studoval, ale nemůžeš si to finančně dovolit. Nebo bys chtěl změnit práci, ale připadáš si v pasti kvůli svému platu, nebo máš strach, že přijdeš o slušný důchod. Možná se cítíš v bezvýchodné situaci kvůli fyzickému postižení nebo nemoci. Tajemství vítězství spočívá ve schopnosti rozdělit své okolnosti na situace, které můžeš změnit, a na ty, které změnit nemůžeš. Téměř všechno v životě se změnit dá nebo je možné k tomu přistoupit jinak. Ale ne vždycky je to možné udělat hned. Udělej si seznam věcí, které můžeš změnit. Je příliš mnoho těch, kdo neuspějí – a selhávají stále znovu – protože se neustále snaží měnit věci, které změnit nejdou. Přestaň tlouct hlavou o zeď a začni realisticky uvažovat. Pochop rozdíl mezi vírou a fantazií. Kdosi řekl: „Každý problém pod sluncem buď má své řešení, anebo žádné nemá. Jestliže řešení existuje, jdi a najdi ho, a jestliže žádné neexistuje, netrap se tím.“
Bůh ti dal určité dary. Když je objevíš, rozvineš a budeš používat, dá ti úspěch navzdory okolnostem, které vypadají zdánlivě bezvýchodně. Ignoruj to, co nemůžeš změnit, zaměř se na to, co změnit můžeš, a příležitosti se samy objeví. Jak řekl Hanibal během svého známého pochodu přes Alpy: „Buď cestu najdeme, nebo ji uděláme.“ Potřebuješ mít stejného ducha!