„Pýcha předchází pád…“ Přísloví 16:18

Přemýšlej o věcech, které nás svádějí k pýše – domov, kde žijeme, auto, v němž jezdíme, diplom, který visí na naší zdi, lidé, s nimiž se stýkáme, pozice, již zastáváme. Jestli ses hodně napracoval, aby ses dostal tam, kde jsi, dávej si pozor na pýchu! Pavel se ptá: „Kdo ti dal vyniknout? Máš něco, co bys nebyl dostal? A když jsi to dostal, proč se chlubíš, jako bys to nebyl dostal?“ (1. Korintským 4:7). Co bys tedy měl dělat?
1) Zkoumej svůj názor na to, kým jsi, co máš a co můžeš udělat. Ježíš řekl: „… beze mne nemůžete činit nic“ (Jan 15:5). Připomínej si: „Já jsem jen rukavice; ruka, která ji vyplňuje, je Bůh.“ Pomůže ti to zachovat si správný úhel pohledu!
2) Zaměřuj se víc na jiné než na sebe. Jedno pořekadlo říká: „Když je člověk zabalený sám do sebe, tvoří docela malý balíček.“ Je to pravda. „… každý ať má na mysli to, co slouží druhým, ne jen jemu“ (Filipským 2:4).
3) Respektuj a važ si každého, s nímž se setkáš, bez ohledu na jeho společenské postavení, rasu, pohlaví či jiné rozlišující faktory. Když budeš chodit v pokoře, budou si tě lidé vážit a budou přijímat tvá slova, aniž by tě podezírali ze sobeckých motivů. V Bibli čteme: „Těchto šest věcí Hospodin nenávidí a sedmá je mu ohavností: přezíravé oči, zrádný jazyk, ruce, které prolévají nevinnou krev, srdce osnující ničemné plány, nohy rychle spěchající za zlem, křivý svědek, který šíří lži, a ten, kdo vyvolává mezi bratry sváry“ (Přísloví 6:16–19).
Proto si dej pozor na pýchu!