„… modlete se za ty, kteří vám ubližují.“ Lukáš 6:28

V kázání na hoře Ježíš učil: „Milujte své nepřátele. Dobře čiňte těm, kteří vás nenávidí. Žehnejte těm, kteří vás proklínají, modlete se za ty, kteří vám ubližují“ (Lukáš 6:27–28). Potom dodal: „A vaše odměna bude hojná…“ (Lukáš 6:35). Bůh vidí, zaznamenává a odmění každý druh tvého jednání.
Je snadné být laskavý k těm, kteří jsou laskaví k nám. Musíš ale růst v milosti, abys byl laskavý i k lidem, kteří ti ubližují. V komiksu „Nancy“ řekl jednou chlapec Sluggo své kamarádce Nancy: „Ten nový kluk ve škole je pořádný blbec!“ Nancy mu odpověděla: „Takhle bys neměl o lidech mluvit. Já lidi nikdy neurážím.“ Sluggo na to řekl: „No, mě prostě naštvalo, když o tobě řekl, že vypadáš hloupě.“ Načež se Nancy zeptala: „A co ten blbec ještě říkal?“
Na laskavé skutky je jednoduché a snadné reagovat také laskavě. Skutečnou výzvou ale je odpovídat laskavě těm, jimž laskavost chybí. Mark DeMoss byl unavený vzájemnými zlomyslnými útoky politiků a komentátorů, kteří v médiích označují lidi za „ignoranty, hlupáky a pitomce“, protože nepodporují jejich politické názory. V roce 2009 založil hnutí Projekt zdvořilosti, jehož zásady zní: „Budu zdvořilý při veřejných debatách i v chování. Budu respektovat druhé, i když s nimi nebudu souhlasit. Budu stát proti nezdvořilosti, kdekoliv na ni narazím.“ To je dobrá taktika k osvojení! Každý máme základní „sadu laskavosti“, kterou si s sebou neseme všude, kam jdeme. Je známější než náš jazyk. Nikdy nepodceňuj sílu jediného laskavého slova.