„Ale doufáme-li v to, co nevidíme, trpělivě to očekáváme.“ Římanům 8:25

Bůh, život i úspěch od nás vyžadují trpělivé čekání. Dokonce, i když jsme udělali správnou věc, Bůh žádá, abychom čekali na výsledky. „Potřebujete však vytrvalost, abyste splnili Boží vůli a dosáhli toho, co bylo zaslíbeno“ (Židům 10:36). Jak pomůžeme dětem rozvíjet tuto životně důležitou dovednost? Spisovatelka a matka Tammy Darlingová učí:
1) Stanov jasné hranice. Řekni například: „Dostaneš to, když uvidím, jak trpělivě čekáš.“ Neslevuj ze svých požadavků!
2) Odveď jejich pozornost. Čekání ve frontě v obchodě může být příležitostí k netrpělivosti. Zahraj si tedy s menšími dětmi třeba slovní fotbal, se staršími si můžeš popovídat o rodinných plánech na prázdniny.
3) Uč příkladem. Předjíždíš jiné řidiče na silnicích jen proto, aby ses dostal o jedno auto dopředu? Nakupuješ impulzivně na dluh, místo abys počkal, až budeš mít dostatek peněz? Ať jsou děti tříleté nebo třináctileté, učí se tím, že tě sledují.
4) Chraň se toho neustále říkat: „Pospěš si!“ U malých dětí je normální, že se loudají. Nemají představu, jak dlouho trvá se vypravit. Místo neustálého pobízení ke spěchu jim pomoz se krok za krokem naučit, co mají dělat. „Teď odlož hračky. Teď si obuj ponožky a boty. A teď si obleč bundu.“ Místo popohánění, které je frustruje, je zapoj do činností, které chápou a zvládají. Naučí je to prakticky zacházet s časem.