„… jdi se nejprve smířit se svým bratrem … Dohodni se se svým protivníkem včas…“ Matouš 5:24-25

Nejsou tvá obdarování uznávána a přijímána? Máš určitý dar, ale zdá se, že ti Bůh v této oblasti nežehná úspěchem? Klíč může být zde: „Přinášíš-li tedy svůj dar na oltář a tam se rozpomeneš, že tvůj bratr má něco proti tobě, nech svůj dar před oltářem a jdi se nejprve smířit se svým bratrem; potom teprve přijď a přines svůj dar. Dohodni se se svým protivníkem včas…“ (Matouš 5:23-25). Nenech se vodit svým zraněným egem; nech se vést Božím slovem. Stalo se ti, že člověk, s nímž jsi měl problém, je dávno pryč, ale ty se tím stále trápíš? Přečti si tyto dva verše z Písma:
1) „Vyznávejte hříchy jeden druhému a modlete se jeden za druhého, abyste byli uzdraveni. Velkou moc má vroucí modlitba spravedlivého“ (Jakub 5:16).
2) „Komu odpustíte hříchy, tomu jsou odpuštěny, komu je neodpustíte, tomu odpuštěny nejsou“ (Jan 20:23).
Sdílej své pocity s někým, kdo si zaslouží tvou důvěru. Modli se s ním, otevřeně vyznej, co jsi udělal špatně, a mluv o pocitu viny, který cítíš. Modlitba a přítomnost přítele, který tě podporuje, ti mohou poskytnout duševní pokoj, který hledáš. Když David nechal zavraždit Urijáše, manžela své milenky, prožíval zřejmě zdrcující pocit viny a hledal Boží odpuštění. Ale Urijáš tam už nebyl, aby vyslechl jeho doznání; byl téměř rok mrtvý. Proto, když byl konfrontován prorokem Nátanem, vylil před ním své srdce: „David Nátanovi řekl: ‚Zhřešil jsem proti Hospodinu.‘ Nátan Davidovi pravil: ‚Týž Hospodin tvůj hřích sňal. Nezemřeš‘“ (2. Samuelova 12:13). Řiď se v tomto ohledu Davidovým příkladem, a potom nech problém za sebou a jdi dál.