„… a tak jsme proměňováni k jeho obrazu ve stále větší slávě…“ 2. Korintským 3:18

Ke změně dochází během krizí. Bůh změnil Jákobovi jméno z „Úskočný“ na Izrael, což znamená „Boží princ“ (přel. z angl.). Udělal to během krize. Když si Jákob uvědomil, že musí jít domů a čelit hněvu svého bratra Ezaua, s nímž jednal nečestně, byl zoufalý. Té noci zápasil s Božím andělem. Změna v jeho životě nenastala rychle a snadno, protože se dozvídáme, že zápasil až do svítání.
V průběhu boje najednou Jákobovi došlo, že zápasí s Bohem a že ten zápas nemůže vyhrát. Podobně to bude s tebou – Bůh tě nechá zápasit s věcí, kterou nedokážeš vyřešit, aby získal tvou pozornost. Dovede tě do bodu, kdy budeš muset připustit: „Tuhle situaci nemohu zvládnout. Je toho na mě příliš. Potřebuji Boha!“ Pokud se v takové situaci právě nacházíš, pak jsi na hranici průlomu. Jestli si ale myslíš, že budeš Boha prosit, aby ti pomohl cítit se dobře v chaosu, v němž se nacházíš, pak na to zapomeň; to on neudělá. Naučit se něco nového nebo změnit v důležitém aspektu své zažité chování nás něco stojí a mnohdy i dost bolí. A pokud nás k tomu v mládí nabádají nebo nutí například rodiče, můžeme si myslet: „Tohle mi dělá moje matka (otec)?“ Bůh ti udělá totéž! Dopustí krizi, aby si získal tvou pozornost. Ví, že se nezměníš, dokud tvůj strach ze změny nebude překonán bolestí, kterou prožíváš.
Podtrženo a sečteno: „Na odhalené tváři nás všech se zrcadlí slavná zář Páně, a tak jsme proměňováni k jeho obrazu ve stále větší slávě – to vše mocí Ducha Páně“ (2. Korintským 3:18).