„Zajásá mé ledví, když tvé rty budou mluvit, co je správné.“ Přísloví 23:16

Zde jsou dvě důležité biblické zásady pro praktické ovládání hněvu:
1) Neobviňuj lidi ani skutečnosti. Obviňování je způsob, jak se vyhnout vlastní zodpovědnosti a ukázat prstem jinam než na sebe: „Kdybys byl přišel včas, nemusel bych tě otravovat.“ Nebo: „Kdybys mě přestal otravovat, možná bych začal chodit včas.“ Taková slova nepomáhají; jen jimi druhého popudíš proti sobě, udržuješ si hněv a požadovaných výsledků stejně nedosáhneš.
2) Neužívej slova jako zbraň nebo nástroj ovládání. Raději drž své emoce na uzdě a ventiluj je zdravým způsobem. Nezapomínej, že tvým cílem je vyřešit problém a posílit vztah, ne zanechat hnisající rány. Je to snadné? Ne, a to je důvod, proč potřebuješ Boží pomoc. V Bibli vidíme, že slova mohou ubít ducha druhého člověka, mohou ho „rozložit“, nebo mohou zničit vztah. Šalomoun řekl, že zlá slova „… sestoupí až do nejvnitřnějších útrob“ (Přísloví 26:22).
To, co řekneš, může zůstat v paměti druhého člověka po celý jeho život, až do hrobu. Je to snad to, co chceš? Určitě ne! Na druhé straně však hněvu, s nímž dobře zacházíš, nemusíš nikdy litovat a kát se z něj. Nauč se rozlišovat mezi hněvem, který cítíš, a slovy, která vyslovíš. Hněv může odhalit, co je potřeba ve vztahu změnit. Takže pros Boha, ať ti ukáže, co potřebuješ změnit nejprve ty, a pak ten druhý.