„… dlužník se stává otrokem věřitele.“ Přísloví 22:7

Zde je plán, jak se dostat z dluhů a zůstat bez nich. Místo toho, abys vnímal svou platební kartu jako „kreditní kartu“, začni ji vidět jako svou „dluhovou kartu“. Až tě příště bude „svrbět ruka“ koupit si něco, co vlastně ani nepotřebuješ nebo na co nemáš, možná tě předchozí rada odradí od toho, aby ses začal „škrábat“. Obecně spadají lidé do tří kategorií: a) ti, co mají; b) ti, co nemají; c) ti, co mají, ale nesplácejí, co mají.
Jeden příběh vypráví o řemeslníkovi, kterého si pozvali do milionářského domu, aby jim spravil podlahu. Manželka milionáře ho upozorňovala: „Buďte obzvlášť opatrný na tento jídelní stůl. Je z doby Ludvíka XVI.“ Řemeslník odpověděl: „To nic není. Pokud do příštího pátku nezaplatím splátku, bude všechen nábytek z našeho obývacího pokoje z doby minulé!“
Říká se, že dnešní průměrný člověk v USA jezdí autem, které vlastně patří bance, jezdí po silnicích financovaných z dluhopisů, jezdí na benzín, který si kupuje na kreditní kartu, a jezdí do obchodního domu, aby si otevřel další třicetiletou hypotéku na dům, který bude vybaven nábytkem na splátky. Bible neodsuzuje půjčky, ale upozorňuje nás, že je potřeba s nimi umět nakládat. „Boháč panuje nad chudáky, dlužník se stává otrokem věřitele“ (Přísloví 22:7). Je v pořádku půjčit si na nezbytné věci, ale nikdy bys neměl utrácet za luxus. Takže pokud je to možné, plať penězi, které máš, nebo si raději nic nekupuj. „Ničema si půjčuje, ale nesplácí“ (Žalm 37:21, ČSP). Není špatné půjčit si peníze, je zkrátka špatné půjčit si peníze a nespácet. Takže dnešní slovo pro tebe je – nauč se žít v rámci svých možností.