„Noe udělal všechno přesně tak, jak mu Bůh přikázal.“ 1. Mojžíšova 6:22.

Archa, kterou postavil Noe, byla dlouhá více než sto třicet metrů, široká přes dvacet metrů a na výšku měla skoro čtrnáct metrů. To znamená, že byla dlouhá jako asi jedno a půl fotbalového hřiště. Její vnitřní objem byl čtyřicet tři tisíc metrů krychlových, což je jako pět set šedesát devět vlakových vagónů. Pokud by průměrné zvíře mělo velikost ovce, vešlo by se do archy sto dvacet pět tisíc zvířat. Pro lepší představu – v Národní zoologické zahradě ve Washingtonu jsou dva tisíce zvířat čtyř set různých druhů. To znamená, že do archy by se vešlo šedesát takových zoologických zahrad!
Vzhledem k tomu, že to byla vůbec první loď, která byla kdy postavena, neměl Noe žádný návod, jak postupovat. Byla to vyčerpávající práce, která vyžadovala krev, pot a slzy. Postavit archu vyžadovalo neuvěřitelné množství víry. Kdo by stavěl loď na poušti? Kdo by zasvětil sto dvacet let života něčemu, o čem neví, jestli to bude potřebovat? Kdo by vložil celou svou budoucnost do něčeho, co se ještě nikdy dříve nestalo?
Podle židovské tradice Noe nezačal archu stavět jen tak. On nejdříve zasadil stromy, když vyrostly, pokácel je, rozřezal na prkna a pak postavil loď. Až do konce devatenáctého století loď takové velikosti nikdo znovu nepostavil. Nicméně konstrukční poměry, jaké Noe při stavbě použil, jsou stále považovány za optimální pro stabilitu lodí během bouří. Noeho akt poslušnosti doslova změnil svět. Poslušnost změní i tvůj svět, proto dělej to, co ti Bůh řekl.