„Podle slova však také jednejte, nebuďte jen posluchači…“ Jakub 1:22

Jeden podnikatel, známý svou bezohledností, arogancí a pobožností, řekl Marku Twainovi, že chce před smrtí navštívit Svatou zemi, vystoupit na horu Sinaj a přečíst nahlas desatero přikázání. „Já mám lepší nápad,“ odpověděl Twain. „Zůstaňte hezky tady v Bostonu a dodržujte je!“
My raději přemýšlíme o tom, co nevíme, než abychom dělali to, o čem víme, že to máme dělat. Například nějaká firma ví, že potřebuje zlepšit kontrolu kvality. Takže vedoucí představitelé o problému diskutují, naslouchají prezentacím, čtou všechny možné knihy, seznamují se s nejmodernějšími technologiemi v té oblasti – ale ve skutečnosti nikdo nic nedělá. Jejich problémem není neznalost. Problém je, že vědí příliš mnoho, ale dělají příliš málo. Jiný příklad z běžného života – lidé budou raději diskutovat o přednostech proteinů před sacharidy, budou srovnávat francouzskou kuchyni s vegetariánskou, mluvit o zvyšování váhy a kardiovaskulárních problémech, než aby změnili způsob svého stravování. Podstata je přitom jednoduchá – vydávej více kalorií, než přijímáš.
Podobně někteří křesťané raději diskutují o doktrínách, než by dělali to, co Ježíš říká. Jak vyzývá stará reklama na tenisky značky Nike – prostě to udělej! Prokazuj lásku problematickému člověku, zkus někomu odpustit, rozdej nějaké peníze, zastav se a poděkuj, chval Boha, povzbuď přítele, požehnej nepříteli. Když uděláš něco špatně, řekni: „Omlouvám se.“ Vyrovnej se s tím, že už víš více, než potřebuješ. Nic neodradí lidi rychleji než člověk s hlavou plnou vědomostí, který postrádá milost a charakter. Dnes je to stejné jako v době, kdy Jakub napsal: „Podle slova však také jednejte, nebuďte jen posluchači…“ (Jakub 1:22).