„Žena odpověděla: ,Had mě podvedl…‘“ 1. Mojžíšova 3:13

Adam řekl Bohu: „Eva mě přiměla, abych to udělal.“ A Eva řekla: „Ďábel mě navedl, abych to udělala.“ Výmluvy a obviňování jsou součástí naší DNA, a dokud je nepřekonáš, nikdy neuděláš pokrok, ani nenajdeš opravdové štěstí. Následující slova stojí za zamyšlení:
Ti lidé, které stále vyhlížíme, jsme my sami. Nikdo jiný nepřijde. Jestliže jsi ochoten přijmout odpovědnost za svůj život, pak zjistíš, že nezáleží na tom, co dělají, nebo nedělají druzí lidé, zda jsou proti tobě či pro tebe. Ty jsi zodpovědný sám za sebe. Vyber si, jak budeš reagovat. Jsi to ty, kdo rozhoduje, zda budeš pokračovat v naplňování svých snů nebo ne. Pravdou je, že princ Krasoň na tebe nečeká za nejbližším rohem. Tvá loď nepřiplouvá. Příliv se nechce otočit. Životní šance jsou rovny šanci na výhru v loterii. Co tedy uděláš?
Jestliže tě zranilo jednání někoho jiného, můžeš udělat jednu ze dvou věcí. Můžeš sedět jako malomocný a zemřít u brány obvinění a stížností (viz 2. Královská 7:3). Nebo můžeš najít strategii, která ti umožní říct: „Jsem příliš cenný na to, abych zemřel, příliš houževnatý na to, abych čekal na něčí milosrdenství, a příliš kreativní na to, abych přijal tvůj nezájem jako svůj osud.“ Jenom když budeš ochotný přestat obviňovat sám sebe i druhé a přijmeš zodpovědnost za svůj život a svou životní situaci, Bůh ti dá možnost věci změnit. Takový přístup ti umožní dostat svůj termostat pod kontrolu. Místo abys mrznul nebo se potil v nepohodlí, můžeš nastavit teplotu svého života a změnit podmínky své budoucnosti.