„… zapomínaje na to, co je za mnou, upřen k tomu, co je přede mnou…“        Filipským 3:13

Ať už byla tvá minulost jakákoliv, Bůh má pro tebe lepší budoucnost. Ale předtím, než toho „dosáhneš“, musíš odpustit lidem, kteří tě zranili, odpustit sám sobě a jít dál. Když to uděláš, pravděpodobně prožiješ širokou škálu emocí.
Možná cítíš hněv, myslíš si, že život není spravedlivý a není takový, jaký jsi chtěl. Vždycky sis představoval životního partnera, který tu bude, aby se o tebe postaral. Nikdy jsi nečekal, že budeš muset převzít zodpovědnost za svůj život sám. Můžeš cítit strach, bojíš se, že to nezvládneš udělat, a pokud selžeš, budeš moci obviňovat jen sám sebe. Možná se cítíš naštvaný, že teď musíš přemýšlet nad svým životem v jiném světle a z jiné perspektivy. Možná se dokonce cítíš špatně kvůli tomu, jak jsi v minulosti obviňoval druhé. Hluboko ve svém nitru víš, že kvůli tvým vlastním volbám a rozhodnutím neprobíhá tvůj život tak, jak jsi chtěl. Možná se stydíš za své chyby v minulosti a nejsi si jistý, zda skutečně můžeš převzít osobní zodpovědnost a jít dál.
Jakýkoliv pocit přijde, ať už dobrý nebo špatný, věz, že je to běžné v momentě, když děláš významnou životní změnu. A ať se cítíš jakkoliv, neodsuzuj se! Přiznej si, co cítíš; zeptej se sám sebe, zda jsou tvé myšlenky racionální, nebo zda to jsou jen staré strachy, které k tobě promlouvají. Pak se drž svého závazku, přestaň obviňovat druhé a převezmi odpovědnost za svůj vlastní život. Dnešní slovo pro tebe je: „… zapomínaje na to, co je za mnou, upřen k tomu, co je přede mnou…“ (Filipským 3:13).