„… spatřil Izáka, jak se laská se svou ženou Rebekou.“ 1. Mojžíšova 26:8

V dobách, kdy dřevěné lodě byly závislé na větru, který je poháněl, námořníky znepokojovalo mnoho věcí: piráti, bouře nebo nemoci. Největší obavy však měli z „bezvětří“, zvláště v oblastech poblíž rovníku, které se vyznačují klidnou hladinou a velmi slabým pohybem větrů. To mohlo znamenat smrt celé posádky. Kdyby celé dny nebo dokonce týdny čekali na vítr, aby opět nabrali kurz, vyčerpali by zásoby potravin a vody.
My také říkáme, že nám „něco vzalo vítr z plachet“, a míníme tím, že jsme ztratili dynamiku a potřebujeme znovu nabrat kurz. Tvoje manželství ale neztratilo dynamiku přes noc. Mohou za to měsíce a roky necitlivosti a zanedbávání. Nemusí to tak ale zůstat. Spisovatel Doug Fields ve své knize Kreativní romantika (Creative Romance) napsal: „Když budeš romantický ty, může to změnit i tvého partnera. A dokonce to může být velmi zábavné. Samozřejmě neexistuje žádná rychlá náprava stagnujícího manželství, můžeš se ale přestat vymlouvat a začít svou druhou polovičku znovu milovat.“
Bůh vznesl proti církvi v Efezu takovéto obvinění: „… už nemáš takovou lásku jako na počátku“ (Zjevení 2:4). Pak jim řekl, jak to napravit: „… učiň pokání a začni jednat jako dřív!“ (Zjevení 2:5, ČSP). Izák se bál, že ho král Abímelek zabije, aby si mohl vzít jeho ženu Rebeku. Proto lhal a řekl, že Rebeka je jeho sestra. Co Abímeleka přimělo se vzdát? Jednoho dne vyhlédl z okna a: „… spatřil Izáka, jak se laská se svou ženou Rebekou“ (1. Mojžíšova 26:8). Romantika zachránila Izákovi život i manželství, a stejně dobře může posloužit i tobě.