„Když budeme mluvit pravdu v lásce, porosteme … v každém ohledu.“        Efezským 4:15, přel.z angl.

Než budeš někoho konfrontovat kvůli nějakému problému, zastav se a zkoumej své motivy. Je tvým cílem druhému pomoci, nebo jej ponížit? Ježíš „podnikal“ v oblasti pozvedání a obnovování lidí, a ty bys měl dělat totéž. Zeptej se sám sebe, zda bys k té věci nepřistupoval jinak, kdyby se tě osobně tolik netýkala.
Chceš toho člověka konfrontovat proto, abys vypadal lépe? Srážet někoho kvůli tomu, abys sám sebe vyvýšil, je nejnižší forma uspokojování vlastního ega. Básník Chalíl Džibrán řekl: „Druhého chceš-li ponížit, sám musíš nízká duše být.“ Nedělej to! Takové jednání je známkou nejistoty. Vzpomínáš si na Nehemjášovu reakci, když se ho nepřátelé snažili odradit od obnovy jeruzalémských hradeb? „Dělám veliké dílo, proto nemohu odejít. Mělo by se to dílo snad přerušit tím, že bych je opustil a sestoupil k vám?“ (Nehemjáš 6:3). Nedovol, aby kritici přerušili tvé směřování.
Nevěř více výtkám kritiků než povzbuzování od přítele. Než začneš pod drobnohledem zkoumat něčí život, zastav se a prozkoumej svůj vlastní. Nebojuješ se stejným problémem nebo s něčím stejně zlým? Dosáhl jsi úspěchu tam, kde někoho jiného obviňuješ ze selhání? Jinými slovy, zasloužil sis právo být vyslechnut? Pavel napsal: „Když budeme mluvit pravdu s láskou, porosteme … v každém ohledu“ (Efezským 4:15, přel.z angl.). Co když je situace, s níž se právě potýkáš, příležitostí zhodnotit vlastní zralost a získat zkušenost duchovního růstu?