„Užívej života se ženou, kterou sis zamiloval…“ Kazatel 9:9

V dobrém manželství se dějí tři věci:
1) Poznáváš sám sebe. Jestli chceš růst, musíš být schopen vidět se realisticky. Nejlepším místem, kde můžeš sám sebe poznat, je dům naplněný láskou. Tam máš možnost otevřeně mluvit o svých chybách a nedostatcích. Je to bezpečné místo i pro tvá selhání. Prostředí plné porozumění a podpory, kde ti někdo naslouchá. Lidé, kteří nám jsou nejbližší, nás formují. Když Matka Tereza obdržela Nobelovu cenu za mír, ptali se jí: „Co můžeme udělat pro podporu světového míru?“ Odpověděla: „Jděte domů a milujte své rodiny.“ Jestli chceš změnit svět, začni u sebe doma.
2) Poznáváš svůj charakter. Domov, kde je středem Kristus, nejen pomáhá formovat charakter tvých dětí, ale upevňuje i ten tvůj. Charakter se buduje rozhodnutími, která děláš, a návyky, které pěstuješ. A vzhledem k tomu, že tvá rodina tvoří tvé základní prostředí, ovlivňuje tato rozhodnutí a návyky právě ona. Pevné rodiny nás motivují ke správným rozhodnutím a pěstování správné disciplíny a učí nás dnes platit cenu za zítřejší úspěch.
3) Máš bezpečné útočiště. Zdá se, že životní tempo je den ode dne hektičtější. Jízda po přecpaných silnicích je stresující. Pobyt na pracovišti je náročný. Školní dvůr je čím dál více nepřátelským prostředím. Kde najít útočiště? Jestli ho nemáš doma, pak pravděpodobně nikde. Theodore Roosevelt řekl: „Raději bych trávil čas s rodinou než s některými světově významnými osobnostmi.“ Jeho domov byl bezpečným přístavem uprostřed bouří – a tvůj může být také. Otázka zní: Co děláš pro to, aby to tak bylo?