„Kdo našel ženu, našel dobro a došel u Hospodina zalíbení. “ Přísloví 18:22

Pokud ti je více než šedesát let, je pravděpodobné, že jsi vyrůstal v době, kdy jsi neznal příliš mnoho rozvedených párů, a toto téma bylo tabu. Tvé děti ale nyní vyrůstají ve světě, kde se manželství rozpadají každý den. Pokud nechceš, aby to tvé dopadlo stejně, zapamatuj si:
1) Nauč se projevovat svou lásku. Psycholog William James řekl: „Nejhlubším principem v lidské přirozenosti je touha po ocenění.“ Pokud nenacházíme ocenění doma, je velice pravděpodobné, že je nenajdeme vůbec, protože svět obecně tuto touhu nenaplňuje. Nejlepší, co můžeš pro svého partnera a děti udělat, je oceňovat je a milovat je – ne na základě jejich výkonu, ale prostě proto, že jsou tví.
2) Dávej pozornost. Reverend Theodore Hesburgh, emeritní rektor University of Notre Dame, řekl: „Nejdůležitější věc, kterou může otec udělat pro své děti, je milovat jejich matku.“ A funguje to i obráceně. Úspěšné manželství je takové, které může procházet krizí za krizí, a přesto je stále silnější. Krizemi vás provede závazek, ne emoce. Jestliže máš v úmyslu zůstat v manželství jen, dokud máš pocit, že jsi zamilovaný, pak z něj můžeš rovnou odejít. Jako všechno, co má hodnotu, i dobré manželství vyžaduje neustálou pozornost.
3) Chraň si společný čas. Jestliže máš pocit, že bys měl být v práci, když jsi s rodinou, nebo že bys měl být s rodinou, když jsi v práci, pak je něco špatně. Svolej rodinnou poradu a domluvte se, kolik času byste měli trávit společně. Když si tyto časy uhájíte a dáte jim prioritu, bude vaše manželství prosperovat.