„… nebyli z nás.“ 1. Janova 2:19

S některými lidmi v životě vycházíme dobře a s jinými ne. A v některých případech ani nemůžeme! Ujasněme si to. Nemluvíme o tom, že bychom neměli být milující, citliví či že bychom měli rozdělovat. Pavel řekl: „Je-li možno, pokud to záleží na vás, žijte se všemi v pokoji“ (Římanům 12:18). Mluvíme o lidech, o nichž nám Bůh konkrétně říká, že se od nich máme oddělit. Ohledně těch, kteří do tvého života nepatří, potřebuješ zvážit dvě věci.
Za prvé, je tu zjevení. Bible říká: „Vyšli z nás, ale nebyli z nás. Kdyby byli z nás, byli by s námi zůstali. Ale nezůstali s námi, aby vyšlo najevo, že nepatří všichni k nám, kdo jsou s námi“ (1. Janova 2:19). Jako nemůžeš zasadit čtverhranný kolík do kruhové díry nebo smíchat olej s vodou, právě tak existují lidé, kteří do tvého života nepatří.
Za druhé, je tu oddělení. Pavel řekl: „Nedejte se zapřáhnout do cizího jha spolu s nevěřícími! Co má společného spravedlnost s nepravostí? A jaké spolužití světla s temnotou? Jaký souzvuk Krista s Beliálem? Jaký podíl věřícího s nevěřícím? Jaké spojení chrámu Božího s modlami? My jsme přece chrám Boha živého. Jak řekl Bůh: ‚Budu přebývat a procházet se mezi nimi, budu jejich Bohem a oni budou mým lidem.‘ A proto ‚vyjděte z jejich středu a oddělte se‘, praví Hospodin a ‚ničeho nečistého se nedotýkejte, a já vás přijmu‘ a ‚budu vám Otcem a vy budete mými syny a dcerami, praví Hospodin zástupů‘“ (2. Korintským 6:14-18).
Sečteno a podtrženo: Jestli ti Bůh říká, že určitý vztah pro tebe není správný, naslouchej mu a buď poslušný.