„Vezměte mě a uvrhněte do moře…“ Jonáš 1:12

Je chyba snažit se někoho držet, jestliže ti Bůh říká, že ho máš nechat jít. Dokud Boha neposlechneš, bude se bouře, do níž ses dostal, stále zhoršovat, jako tomu bylo v případě Jonáše. Bible říká: „… moře se stále více bouřilo. Odpověděl jim: ‚Vezměte mě a uvrhněte do moře, a moře vás nechá na pokoji. Vím, že vás tahle veliká bouře přepadla kvůli mně.‘ Ti muži však veslovali, aby se vrátili na pevninu, ale marně. Moře se proti nim bouřilo stále víc. Volali tedy k Hospodinu: ‚Prosíme, Hospodine, ať nezahyneme pro život tohoto muže, nestíhej nás za nevinnou krev. Ty jsi Hospodin, jak si přeješ, tak činíš.‘ I vzali Jonáše a uvrhli ho do moře. A moře přestalo běsnit“ (Jonáš 1:11-15).
Bůh má plán pro všechny „Jonáše“, s nimiž máš co do činění, a může od nich vyžadovat, aby se dostali až na dno, než znovu povstanou. Dokud se budeš snažit je chránit, Boží plány budou mařeny a zdržovány. Jonášův problém nebyl v tom, že by nemiloval Boha, on jenom nechtěl konat jeho vůli. Proto se Bůh uchýlil k extrémním opatřením, aby upoutal jeho pozornost, postrčil ho k jeho povolání a zachránil město Ninive.
Ty netušíš, co Bůh zamýšlí s člověkem, o něhož tě žádá, abys ho propustil. Pokud je to jeho vykoupené dítě, chce, aby vzkvétalo (viz Jeremjáš 29:11). Proto je chce zachránit, takže ho nech jít!