„Nemáme sílu proti tomuto velikému množství, které táhne proti nám.“        2. Paralipomenon 20:12

Král Jóšafat s Boží pomocí porazil ne jednu armádu, ale hned tři! Jeho vítězství nás učí, jak můžeme vítězit v životních bitvách. Za prvé je nutné identifikovat nepřítele. Mnozí z nás nemají ponětí, kdo je skutečným nepřítelem. Myslíme si, že je to člověk, který nás chce připravit o zaměstnání, o partnera nebo o peníze. Často ale je tím nepřítelem náš vlastní postoj! Nesráží nás tolik to, co se děje, jako to, jak na okolnosti reagujeme. Než budeš moci vyhrát na osobní rovině, potřebuješ identifikovat nepřítele.
Všimni si, jak Jóšafat reagoval na zprávu, že proti němu vytáhlo „veliké množství“. Dotázal se Hospodina „s bázní“ (viz 2. Paralipomenon 20:2-3). To je celkem typická lidská reakce. Vidíme velký problém, zpanikaříme a začneme se bát, co se s námi stane. Strach přitom není nijak špatný, pokud s ním zacházíme správně. Můžeme jej využít jako motivaci k zvládnutí problému a k přiblížení se k Bohu. Když se ale necháme zastrašit, vzdáme se, rozzlobíme se a začneme se ptát „proč zrovna já, Pane“, strach nás porazí.
Jestli jsi dnes v situaci, která tě naplňuje strachem a úzkostí, pamatuj si, že Bůh neodpovídá na potřebu. On reaguje na víru. Takže podlož svou víru jeho neochvějným Slovem a postav se na jeho zaslíbení: „Neboj se, vždyť já jsem s tebou, nerozhlížej se úzkostlivě, já jsem tvůj Bůh. Dodám ti odvahu, pomocí ti budu, budu tě podpírat pravicí své spravedlnosti“ (Izajáš 41:10). Tím, co přináší jeho pomoc, je neotřesitelná důvěra v Boží slovo.