„Rozumné srdce hledá poznání…“ Přísloví 15:14

Říká se, že zapomeneme více než osmdesát procent všeho, co jsme se učili na střední a vysoké škole. To vyvolává otázky: „Nač se obtěžovat? Opravdu stojí vzdělání za všechno, co do něj investujeme?“ Stojí. Existuje mnoho přesvědčivých důvodů, proč se učit, přestože si zapomnění vezme svou obvyklou daň. Tady je pět nejdůležitějších:
1) Nejdůležitější funkcí učebního procesu je sebekázeň a kontrola, kterou učení vyžaduje. Dobří studenti se učí postupovat podle pokynů, učí se vypracovávat úkoly a směrovat své mentální schopnosti ke konstruktivnímu řešení. To jsou dovednosti, které budeš potřebovat, abys v životě obstál.
2) Ačkoli si na fakta a pojmy nedokážeš vzpomenout, víš, že existují, a víš, kde je máš hledat, takže si později můžeš informace vyhledat, když je budeš potřebovat.
3) Staré učení usnadňuje učení nové. Každé mentální cvičení ti dává další asociativní vodítko, jímž můžeš propojit budoucí pojmy a myšlenky, a tím jsi lépe připraven na další proces učení.
4) Tvůj mozek je programován jako počítač. Ve skutečnosti jsi nezapomněl nic, co je teď z dosahu tvé paměti. Informace jsou ve tvém mozku stále uloženy a při správné stimulaci se vrátí do tvého vědomí.
5) Jsi formován vlivem lidí, kteří tě učí.    
Bible říká: „Rozumné srdce hledá poznání…“ (Přísloví 15:14). Možná by sis přál, aby se našel jednodušší způsob formování lidské mysli, než je pomalá a bolestivá zkušenost vzdělávání. Dokud ale nebude vynalezena „pilulka na učení“, budeme muset praktikovat tento staromódní přístup.