„On mění časy i doby … dává moudrost…“ Daniel 2:21

Uvědom si, že těžké časy nebudou trvat věčně. Stejně jako Bůh stvořil jaro, aby následovalo po zimě, platí: „On mění časy i doby … dává moudrost…“ (Daniel 2:21). Období protivenství, ve kterém se nacházíš, pomine. A až pomine, vytěžíš z něj moudrost k budování lepší budoucnosti. Někdy tvé největší požehnání vychází z těch nejnepříznivějších okolností. Pavel napsal: „Toto krátké a lehké soužení působí přenesmírnou váhu věčné slávy…“ (2. Korintským 4:17). Tvrdé časy nevydrží, ale tvrdí lidé ano! Z tvých největších zkoušek pocházejí tvá největší svědectví.
Nedělej zásadní rozhodnutí během bouře. Uprostřed krize se myšlenky a pocity často splaší. Jsou to časy, kdy musíš být při rozhodování opatrný. Zůstaň klidný, soustřeď se, aby ses zaměřil na to, co můžeš dělat, a důvěřuj Bohu, že on udělá to, co dělat nemůžeš. Stejně jako chyba pilota může způsobit odklon letadla od zamýšleného cíle nebo si vynutí nebezpečné nouzové přistání, špatné rozhodnutí tě může odklonit od dosažení tvého cíle nebo zpozdit jeho dosažení.
Než učiníš rozhodnutí, nech své emoce, aby se utišily. Možná nebudeš mít vždycky tu možnost, ale pokud to jde, odlož významná rozhodnutí, dokud se bouře nepřežene. Stejně jako během bouře divoce fouká vítr, mohou být tvé myšlenky divoké a zběsilé, a to není nejlepší čas na zásadní rozhodování. Co bys měl dělat? Pavel odpovídá: „Netrapte se žádnou starostí, ale v každé modlitbě a prosbě děkujte a předkládejte své žádosti Bohu. A pokoj Boží, převyšující každé pomyšlení, bude střežit vaše srdce i mysl v Kristu Ježíši“ (Filipským 4:6-7).