„Amen, pravím vám, cokoliv jste neučinili jednomu z těchto nepatrných, ani mně jste neučinili.“    Matouš 25:45

Bible učí, že jednoho dne Bůh každého z nás ohodnotí a odmění podle toho, jak jsme jednali s trpícími a potřebnými lidmi ve svém okolí. Proto je třeba brát takovou pomoc vážně.
Thomas Barnardo tomu věřil a stal se jedním z velkých křesťanských hrdinů devatenáctého století. Pracoval mezi chudými a bezdomovci v londýnském East Endu. Zřídil tam domov pro chudé děti a ubytoval v něm čtyři sta chlapců a děvčat. Luxusní edinburskou restauraci s kabaretem přetvořil v kavárnu a centrum evangelizačních a křesťanských aktivit. Postavil vesnici pro dívky, která za jeho života posloužila více než devíti tisícům děvčat. Celkově přinesla střediska odborného vzdělávání a domovy, které založil, prospěch více než šedesáti tisícům dětí.
V krajních případech, když našel děti v rukou krutých lidí, je „unesl“; takové jednání se dotýkalo práv rodičů a bylo protizákonné. Barnardo se ale cítil vázán vyšším zákonem, zákonem Božím. To způsobilo, že mu byla předkládána obvinění z trestných činů a musel vést úporné bitvy o opatrovnická práva. Nakonec se ale změnily zákony země, nikoli Barnardo. Z jeho péče vzešli úspěšní právníci, lékaři, hudebníci, námořní velitelé, podnikatelé a státní ministři pro kolonie. Všichni kdysi byli chudými dětmi, které zachránil.
Jak změníš svět ty? Ode dneška to můžeš dělat po celý život.