„Naději slož v Hospodina. Buď rozhodný, buď udatného srdce…“ Žalm 27:14

David ve svém bodu zlomu vyznává: „Ztratil bych srdce, kdybych nevěřil, že budu hledět na Hospodinovu dobrotivost v zemi živých“ (Žalm 27:13, přel. z angl.). Můžeš se s tím ztotožnit? Dosáhl jsi svého bodu zlomu? Pokud ano, máš dvě možnosti: vzdát to, nebo prorazit. Záleží na tom, co uděláš.
Staré přísloví říká: „Stejné slunce, které rozpouští máslo, vytvrzuje hlínu.“ Když přijdou obtíže, může tě to zatvrdit proti Bohu, protože jsi mu sloužil a nechápeš, proč je dopouští; nebo se k němu můžeš obrátit a hledat u něj sílu a porozumění. Proto je důležité číst, co David řekl dále: „Naději slož v Hospodina. Buď rozhodný, buď udatného srdce…“ (Žalm 27:14).
Někdy Bůh naše okolnosti změní, jindy je využije k tomu, aby nás posílily. Pochop, že nejde jen o tebe, ale také o ty, které chce Bůh tvým prostřednictvím oslovit. „On nás potěšuje v každém soužení, abychom i my mohli těšit…“ (2. Korintským 1:4). Boha nic nepřekvapí a nic pro něj není tak těžké, aby to nemohl zvládnout. Podmínky, ve kterých se právě teď nacházíš, pro něj mohou být odrazovým můstkem, aby ti projevil svou lásku a péči. „Hospodinova láska nepomíjí, jeho soucit nikdy nekončí. Každé ráno stále nová, tvá věrnost je tak veliká! Můj úděl je Hospodin, říkám si, v něj složím svoji naději. Dobrý je Hospodin k těm, kdo v něj doufají, ke všem, kteří jej hledají“ (Pláč 3:22-25, B21).