„Bděte a modlete se, abyste neupadli do pokušení.“ Matouš 26:41

Proč Ježíš řekl svým učedníkům: „Bděte a modlete se, abyste neupadli do pokušení. Duch je odhodlán, ale tělo slabé“ (Matouš 26:41)? Protože věděl, že bez moci Ducha svatého, který v nás přebývá, bychom nebyli schopni čelit pokušením, se kterými se setkáváme. Ježíš nepochyboval o tom, že ho učedníci milují, ani o jejich ochotě sloužit mu, věděl ale, že ve své vlastní síle nemohou obstát. A nedokážeš to ani ty.
Když bojuješ s tělesností ve své vlastní síle, bojuješ nakonec sám se sebou – a pokaždé prohraješ. Povšimni si slov „abyste neupadli do pokušení“ (viz Matouš 26:41). Pokušení nikdy nepřestane, ty ale do něj nemusíš „upadnout“. Skutečně, tvůj obnovený duch ani nemůže upadnout, protože ho hřích již nepřitahuje. Tvé neobnovené „tělo“ ale bude vždy ke hříchu přitahováno. Stát se křesťanem zvyšuje četnost, rozmanitost a intenzitu pokušení, kterým budeš čelit. Proč? Protože satan – „pokušitel“ – se tak snadno nevzdává kontroly. Bude s tebou na různých frontách bojovat. Bible mluví dokonce o „rozličných pokušeních“ (viz 1. Petrova 1:6, BK). Slovo „rozličná“ znamená, že existuje „mnoho druhů“ pokušení. Jaká je odpověď? „Rozličné milosti“ (viz 1. Petrova 4:10, BK). Ve chvíli, kdy pokušení zvedá hlavu a blíží se okamžik, kdy bys mohl „upadnout“, čerpej z Boží milosti. Jak se to dělá? Ježíš řekl: „Bděte a modlete se, abyste neupadli do pokušení“ (Matouš 26:41).
Ovce nemají sílu ani schopnosti přemoci vlka. Mají ale strategii! Prostě se přimknou k pastýři a ten se s vlkem vypořádá.