„… nastav mu i druhou…“ Matouš 5:39

Ježíš řekl: „… kdo tě uhodí do pravé tváře, nastav mu i druhou…“ (Matouš 5:39). V Ježíšově době společnost stála na hanbě a cti. Levá ruka byla považována za nečistou a neměla být používána k jídlu – ani k bití. Facka do pravé tváře se tak prováděla hřbetem ruky. Byl to způsob, jak někoho veřejně ponížit. Facka byla udělována jen sociálně podřízeným osobám, jako byli otroci nebo děti.
Jestliže tě tedy někdo ponižuje, co bys měl dělat? Každý očekává jednu ze dvou reakcí: odvetu nebo shrbení se. Ježíš ale říká: „Tvoje bezpečí i čest jsou v rukou tvého nebeského Otce.“ Zkusme zapojit fantazii. Jednou možností je nastavit druhou tvář. Náš protivník nemůže použít hřbet pravé ruky na levou tvář. Buď s tebou musí jednat jako rovný s rovným, a to se mu nechce, nebo musí najít nenásilný způsob, jak konflikt vyřešit. Takže kdo tě ponižuje?
„Facka“ má často podobu jízlivé poznámky, rýpnutí a „ponižujících“ komentářů. V práci někdo shodí tvůj nápad. Doma tě falešně obviní. Příbuzný o tobě utrousí kousavou poznámku. Jaký je tvůj první instinkt – odveta, strach, nebo obojí? Duch svatý, který je ti nablízku, dává novou možnost. Neutíkej a neschovávej se. Nedávej zpětné rány. Konfrontuj druhého člověka s poctivostí a pevností. Buď kreativní, trpělivý a aktivní. S láskou pracuj na usmíření. Proto Bible nazývá křesťanský život „nebeským povoláním“. Až tě tedy příště někdo vytočí, zvol si „vyšší cestu“.