„Nechtějte sami odplácet…“ Římanům 12:19

Ježíš řekl: „Slyšeli jste, že bylo řečeno: ‚Oko za oko a zub za zub.‘ Já však vám pravím, abyste se zlým nejednali jako on s vámi; ale kdo tě uhodí do pravé tváře, nastav mu i druhou…“ (Matouš 5:38-39). Přestože nám prohlášení „oko za oko“ zní drsně, ve skutečnosti to ve starověkém právním řádu byl obrovský pokrok; tehdy tě mocní lidé měli právo třeba i zabít jen pro lehké ublížení na těle. Tento zákon omezil odplatu úměrně provinění. Stále nám zde však zůstává problém. Instinkt říká, že pokud tě někdo zraní a ty mu zranění vrátíš, bolest, kterou zažíváš ty, se vždy zdá být větší než ta, kterou jsi způsobil druhému ty.
Při jednom experimentu byli lidé ze skupiny spárováni a pak každému člověku stiskli prst. Poté jim řekli, aby stejným tlakem stiskli prst svého partnera. Každý, kdo byl na řadě, vždycky partnerovi způsobil větší bolest, než byla způsobena jemu. Vždycky! Výsledkem tedy nebylo „oko za oko“, ale „oko za oko plus trochu více“.
Možná jsi přesvědčený, že když ti ten člověk tak ublížil, měl by za to platit. A kolik by měl zaplatit? Jedině Bůh sám je schopen na tuto otázku odpovědět spravedlivě! Jeho Slovo říká: „Nechtějte sami odplácet, milovaní, ale nechte místo pro Boží soud, neboť je psáno: ‚Mně patří pomsta, já odplatím, praví Pán.‘ Ale také: ‚Jestliže má tvůj nepřítel hlad, nasyť ho, a má-li žízeň, dej mu pít; tím ho zahanbíš a přivedeš k lítosti.‘ Nedej se přemoci zlem, ale přemáhej zlo dobrem“ (Římanům 12:19-21).