„Chválím tě … za to, jak podivuhodně jsem udělán…“ Žalm 139:14, B21

Abys překonal strach z odmítnutí, musíš pevně věřit, že tě Bůh fyzicky, intelektuálně a povahově stvořil a dal ti úkol, který nemůže splnit nikdo jiný.
Snižování sebe samého může vypadat jako pokora, ale ve skutečnosti je to druh pýchy, protože způsobuje, že odmítáš Boží záměr a jeho plán pro tebe. Začni tedy s žalmistou jasně vyznávat: „Chválím tě za tvá díla ohromná, za to, jak podivuhodně jsem udělán a že mou duši tak dobře znáš! Jediná z mých kostí ti nebyla ukryta, když jsem byl vskrytu formován, když jsem byl hněten v zemských hlubinách! Můj zárodek tvé oči viděly, všechno jsi zapsal do knihy – dny, jež mi byly určeny, než začal první z nich. Jak jsou mi drahé, Bože, tvé myšlenky, je jich tak mnoho, že nejdou vypočíst!“ (Žalm 139:14-17, B21).
Kde jsi přišel na to, že máš menší hodnotu? Ať už to začalo kritikou rodičů, odsuzováním v církvi, nemoudrými učiteli, krutými spolužáky, nebo urážkami od životního partnera, pamatuj, že satan je „otec lži“ (viz Jan 8:44). Někdo ti lhal ohledně tvé hodnoty a potenciálu. Opakuj si: „Byla to lež! Byla to lež! Byla to lež!“ Rozhodni se tuto lež odmítnout. Jinými slovy: Odmítni odmítnutí! Udělej si seznam svých obdarování, talentů, dovedností nebo jiných předností, které máš od Boha a které jsou nebo mohou být požehnáním pro druhé. Při sestavování seznamu nepoužívej světská měřítka. Zaměř se na otázky charakteru, jako jsou čestnost, věrnost, štědrost, soudnost, moudrost a trpělivost. Přemýšlej, jak můžeš každou z těchto vlastností využít k oslavě Boha a k požehnání pro druhé.