„Nepřipravuj chlapce o trest!“ Přísloví 23:13

Pokud jde o kázeň, tvým prvotním zájmem by nemělo být tvé vlastní pohodlí, ale „duše“ (mysl, vůle a emoce) tvého dítěte! Kázeň nebo její nedostatek může vyvolat řetězec dobrých nebo špatných reakcí. Když tvé děti nerespektují autority doma, nebudou je respektovat ve škole, nebudou respektovat vládu, autoritu církve, a nakonec ani samotné nebe. Od vzpoury vů?i rodi??m, kter? jim B?h dal, ke?vzpou?e v??iči rodičům, které jim Bůh dal, ke vzpouře vůči Bohu je už jen krůček. Kázeň by měla nastoupit raději dříve než později. Když je dítě dost staré na to, abys mu mohl říct, že má dělat, co je správné, a ono se rozhodne dělat to, co je špatné, znamená to, že je také dostatečně staré na to, aby mohlo být kázněno.
Bible nespecifikuje věkový limit v definici slova „dítě“. Fakt, že tvé dítě dosáhlo věku, kdy může řídit auto, holit se a randit, neznamená, že se na něj nevztahuje disciplína. Možná už je příliš velké na plácnutí přes zadek, existují ale i jiné, účinnější způsoby káznění adolescenta nebo teenagera. Když budeš pozorně číst knihu Přísloví, zjistíš, že Šalomoun mluvil k synovi, který byl dost starý na to, aby se přidal k pouličnímu gangu, byl pokoušen k sexuálnímu hříchu, chodil za prostitutkami, upadl do dluhů a opíjel se. Nemluví tam zrovna o žákovi první třídy.
Pamatuj si toto: Dokud tvé děti žijí pod tvou střechou, jsou pod tvým vedením, a ty se budeš Bohu zpovídat z toho, jak jsi používal nebo nepoužíval svou autoritu.