„Pohleďte na nebeské ptactvo…“ Matouš 6:26

Možná se ti nelíbí politická strana, která je zrovna u moci, pořád jsi na tom ale mnohem lépe než Židé, k nimž mluvil Ježíš. Jejich zemi okupovali Římané, a aby se udrželi u moci, museli vybírat závratné daně. Židé žili jako otroci a měli velké starosti. Potom přišel Ježíš a řekl: „Pohleďte na nebeské ptactvo: neseje, nežne, nesklízí do stodol, a přece je váš nebeský Otec živí. Což vy nejste o mnoho cennější? Kdo z vás může o jedinou píď prodloužit svůj život, bude-li se znepokojovat?“ (Matouš 6:26-27).
Jinými slovy, pokud jsi příliš ustaraný – zkus pozorovat ptáky! Ti nevědí, odkud získají příští potravu, přesto je nikdy neuvidíš sedět na větvi v záchvatu úzkosti. Je tu tedy otázka: Nejsi snad pro Boha mnohem cennější než ti ptáci? Jeden muž byl bez práce a byl zoufalý a plný starostí, jak uživit rodinu. Tu si všiml, jak nějací ptáci ozobávají jahodový koláček z popelnice, a najednou mu svitlo: „Jestli Bůh může nasytit ptáky jahodovým koláčkem, určitě se může postarat i o mne!“
Dokonce, i když máš nízké sebevědomí a zdá se ti, že nikomu nestojíš za to, aby měl o tebe péči, nejsi snad cennější než pták? Jen se podívej, jak dobře se tvůj nebeský Otec stará o ptáky, a připomeň si, že se postará i o tebe. Pokud tě úzkost okrádá o pocit štěstí během dne a o spánek v noci, rozhodni se, že budeš žít podle slov Písma: „Všechnu ‚svou starost vložte na něj‘, neboť mu na vás záleží“ (1. Petrova 5:7).