„Neboť je to Bůh, který ve vás působí, že chcete i činíte, co se mu líbí.“        Filipským 2:13

Pokud jde o to, co se líbí Bohu, potřebuješ zdolat dvě hlavní překážky: „chci“ a „jsem schopen“. Není snadné vzdát se vlastních plánů a přijmout Boží vůli. Tvá stará tělesná přirozenost chce to, co chce ona, a ne to, co chce Bůh. A i když je Boží vůle jasná a ty chceš, co chce Bůh, může ti chybět potřebná schopnost to udělat.
Naštěstí právě v této chvíli do tvého dilematu vstupuje Bůh. Pracuje na tobě, aby ti dal potřebné „chci“ i „jsem schopen“. Jak ochota, tak i schopnost pocházejí od něj, ne od tebe. Možná si kladeš otázku, proč to stojí tolik námahy poznat jeho vůli a konat ji, jestliže v tobě Bůh pracuje. Problém je v tom, že tvá přirozená mysl je zaměřená na sebe a má sklon se stavět proti Boží vůli. Co tedy můžeš dělat?
1) Vydej své tělo a jeho žádosti Bohu. „Vybízím vás … abyste vydali svá těla v oběť živou…“ (Římanům 12:1 ČSP).
2) Obnov svou mysl. „… proměňujte se obnovou své mysli, abyste mohli rozpoznat, co je vůle Boží, co je dobré, Bohu milé a dokonalé“ (Římanům 12:2). V řeckém originálu slovo „obnova“ znamená „být vnitřně zrekonstruován“ sladěním svých myšlenek s Božími tak, abys cílevědomě myslel způsobem, jakým myslí on. Jinými slovy, Bůh je iniciátorem „chci“ a „jsem schopen“, a ty s ním spolupracuješ tím, že svou mysl sladíš s jeho myslí. Když k tomu dojde, můžeš mít jistotu, že pro tebe platí: „… Ten, který ve vás začal dobré dílo, je dovede až do konce…“ (Filipským 1:6, B21).