„… jdi se nejprve smířit se svým bratrem…“ Matouš 5:24

Pátou překážkou pro vyslyšení modliteb je neodpouštějící duch. Tvůj hněv může vypadat jako oprávněný, může ale způsobit dlouhodobé následky, které tě zraní. Bez ohledu na to, kdo co komu provedl, rozhořčení a neodpuštění je rizikové pro tvé zdraví a duchovní pohodu.
Ježíš řekl: „Přinášíš-li tedy svůj dar na oltář a tam se rozpomeneš, že tvůj bratr má něco proti tobě, nech svůj dar před oltářem a jdi se nejprve smířit se svým bratrem; potom teprve přijď a přines svůj dar“ (Matouš 5:23-24). Satan tě bude zraňovat každý den tvého života – dokud se nerozhodneš odpustit. Bůh říká: „Já, já sám vymažu kvůli sobě tvoje nevěrnosti, na tvé hříchy nevzpomenu“ (Izajáš 43:25). Zapomeň na ně také, kvůli Bohu. Když je pořád vytahuješ, obtěžuješ ho!
Myslí to Bůh opravdu vážně? Ano. „Hospodin pak zabil některé z bétšemešských mužů, protože se podívali do Hospodinovy truhly. Zabil v lidu sedmdesát mužů…“ (1. Samuelova 6:19, ČSP). Co bylo v truhle? Deset přikázání, která jsme všichni přestoupili, záznam naší viny a selhání. Rozmysli si dvakrát, než se rozhodneš „nadzvednout víko“ hříchů někoho druhého. Jsi na nebezpečné Boží půdě! Možná si myslíš, že si ten člověk nezaslouží odpuštění. To si nezaslouží nikdo z nás, ale Bůh nám přesto odpouští. A jeho Slovo říká: „… odpouštějte si navzájem, jako i Bůh v Kristu odpustil vám“ (Efezským 4:32). Takže jestli chceš, aby Bůh na tvé modlitby odpovídal – odpusť a nech to být!