„Nepotkala vás zkouška nad lidské síly.“ 1. Korintským 10:13

Je nějaké konkrétní pokušení, s nímž se stále setkáváš a které tě neustále sráží? Bůh připravil způsob, jak můžeš pokušení obrátit ve vítězství. Satan je nazýván „pokušitelem“ a ví, jakým pokušením nejsnadněji podlehneš. Pavel napsal: „Nepotkala vás zkouška nad lidské síly“ (1. Korintským 10:13). O Ježíšovi čteme: „… vždyť na sobě zakusil všechna pokušení jako my, ale nedopustil se hříchu“ (Židům 4:15). A tady je důvod: „Protože sám prošel zkouškou utrpení a byl pokoušen, může pomoci těm, na které přicházejí zkoušky“ (Židům 2:18, přel. z angl.).
Mnoho mladých křesťanů si dnes myslí, že když jsou spaseni, nebudou už muset čelit pokušení. Ne, když jsi spasen, budeš čelit ještě více pokušením a zkouškám, než když jsi byl ztracen. Tentýž vítr, který ti vál do zad, když jsi byl na cestě do pekla, ti bude foukat do tváře na cestě do nebe. Pokušení si nikdy nebere dovolenou. A když si vezmeš dovolenou ty, pojede s tebou. Udeří na tebe, když si budeš připadat nejsilnější, srazí tě a nakopne, když si budeš připadat nejslabší. Proto Bible říká: „A proto ten, kdo si myslí, že stojí, ať si dá pozor, aby nepadl“ (1. Korintským 10:12).
Jaká je odpověď? „Bůh je věrný: nedopustí, abyste byli podrobeni zkoušce, kterou byste nemohli vydržet…“ (1. Korintským 10:13). Všimni si dvou věcí: Za prvé, budeš pokoušen. Za druhé, nikdy nebudeš čelit pokušení většímu, než dokážeš snést, protože Bůh je věrný. Odpovídá na modlitby. Obzvlášť na tu, kterou nás učil Ježíš: „A nevydej nás v pokušení, ale vysvoboď nás od zlého“ (Matouš 6:13).