„Rozvážný vidí hrozbu a vyhne se jí…“ Přísloví 22:3, B21

Tady jsou další tři věci, které pro tebe realistické uvažování udělá:
1) Dá ti pocit bezpečí. Když si promyslíš to nejhorší, co se může stát, a vytvoříš si krizový plán, jak to zvládnout, budeš jistější a budeš se cítit bezpečně. Je uklidňující vědět, že je nepravděpodobné, že bys mohl být zaskočen. Zklamání je rozdíl mezi očekáváním a realitou. Realistické uvažování minimalizuje rozdíl mezi těmito dvěma.
2) Dodá ti na důvěryhodnosti. Vůdci, kteří jsou nestále překvapováni neočekávanými věcmi, brzy ztrácejí důvěryhodnost v očích svých následovníků. Na druhou stranu vůdci, kteří uvažují realisticky a plánují podle toho, se stavějí do pozice vítězů. To dává jejich následovníkům důvěru v ně. Takže dříve, než pozveš kohokoli dalšího, aby byl součástí tvé vize nebo tvého projektu, zeptej se sám sebe: a) je to možné? b) identifikoval a vysvětlil jsem klady a zápory dosažení cíle? c) mám dobrý základ, na kterém mohu stavět? Thomas Edison řekl: „Hodnota dobrého nápadu spočívá v jeho použití.“
3) Odstraní „faktor přání“ a pomůže ti udělat nápad použitelným. Většina nápadů a snah nedosáhne původně zamýšlených výsledků, protože závisí více na tom, co si přejeme, než na tom, co je. Dům nemůžeš postavit ve vzduchu, potřebuje pevný základ. Nápady a plány jsou stejné. Potřebují něco konkrétního, na čem je můžeš stavět, a realistické uvažování tento solidní základ zajistí.
Šalomoun napsal: „Rozvážný vidí hrozbu a vyhne se jí, prosťáčci však jdou dál, až na to doplatí“ (Přísloví 22:3, B21). Takže slovo pro tebe dnes je – uvažuj realisticky.