„Spasení není z vás, je to Boží dar; není z vašich skutků, takže se nikdo nemůže chlubit.“    Efezským 2:9

Jestli chceš pochopit, jak tě vidí Bůh, zkus se zamyslet nad těmito dvěma věcmi:
1) Dolarová bankovka. Co jí dává větší hodnotu, než jakou má jakýkoli jiný stejně velký papír? Bohatství a stabilita vládní instituce, jejíž podpis na ní stojí. Bankovku můžeš zmačkat, pošlapat, dokonce přetrhnout na dvě části a zase slepit, a stále bude mít tutéž hodnotu.
2) Diamant. Když ho umažeš, je to pořád diamant. Je sice špinavý, ale svou hodnotu neztratil. Je třeba ale zdůraznit, že pokud chceš opravdu ocenit jeho krásu, musíš ho od špíny očistit a vrátit mu původní lesk.
V čem je pointa těchto dvou ilustrací? V tom, že když se umažeš nebo když po tobě šlapou nebo tě život a okolnosti cupují na kusy, v Božích očích to nijak nemění ani nesnižuje hodnotu jeho vykoupeného dítěte. To proto, že tvá skutečná hodnota není určena tvým vlastním úsilím, ale cenou, kterou za tebe Ježíš zaplatil. Na kříži došlo k velké výměně. Všechny tvé hříchy od kolébky až do hrobu byly vloženy na Ježíše. A pokud ho přijmeš jako svého Spasitele, přenese se na tebe veškerá jeho spravedlnost. Nemusíš o ni usilovat, je to „dar“. „Spasení není z vás, je to Boží dar; není z vašich skutků, takže se nikdo nemůže chlubit“ (Efezským 2:9).