„Spolu se mnou svědčí mé svědomí osvícené a pohnuté Duchem svatým.“        Římanům 9:1, přel. z angl.

Pavel napsal: „Spolu se mnou svědčí mé svědomí osvícené a pohnuté Duchem svatým“ (Římanům 9:1, přel. z angl.). Všimni si, že když ti Duch svatý mluví do svědomí, stanou se dvě věci:
1) Duch svatý osvítí tvé srdce pravdou.
2) Povede tě k tomu, co máš dělat.
Některé věci mohou být pro někoho jiného „správné“, pro tebe ale „špatné“. Proč? Protože Bůh pro tebe má konkrétní plán a nechce, aby tě něco negativně ovlivnilo, či dokonce vykolejilo. Přečti si následující verše a zamysli se nad nimi s modlitbou: „Proto se stále cvičím a kázním (umrtvováním svého těla a tělesných sklonů i choutek a světských tužeb, úsilím v každém ohledu), abych měl jasné (neochvějné, bezúhonné) svědomí bez urážky před Bohem i před lidmi“ (Skutky 24:16, přel. z angl.). „(Aby ses) pevně držel víry (tedy opíral se celou osobností v absolutní důvěře a jistotě o Boha) a měl dobré (čisté) svědomí. Někteří jedinci své svědomí zavrhli a odstrčili, čímž jejich víra ztroskotala“ (1. Timoteovi 1:19, přel. z angl.). „Musí uchovávat mystické tajemství víry (křesťanskou pravdu tak, aby byla skryta před bezbožnými lidmi) v čistém svědomí“ (1. Timoteovi 3:9, přel. z angl.). „Jsme totiž přesvědčeni, že máme dobré (čisté) svědomí, že chceme chodit zpříma a žít ušlechtile, jednat ve všem čestně a zcela poctivě“ (Židům 13:18, přel. z angl.).
Když jako vykoupené Boží dítě svévolně zhřešíš a nebudeš činit pokání, přestaneš prožívat pokoj a radost a nebudeš se cítit ve své kůži. Proto dnešní slovo pro tebe zní: Udržuj si čisté svědomí.