„… vytrvejme v běhu, jak je nám uloženo…“ Židům 12:1

Ještě než ses narodil, Bůh už počítal s tvým příchodem a měl pro tebe konkrétní plán. Tento plán zahrnuje i řešení problémů a překonávání překážek, protože tím se rozvíjí tvůj charakter. Pro úspěšného člověka je charakteristické, že problémy nevnímá jako překážky, ale jako příležitosti. Nejdůležitější lekce nezískáváš ve chvílích, kdy se raduješ, protože je ti dobře, ale když vytrváš v dobách zlých. Právě to je důvod, proč nepříjemné chvíle dělají dobré časy tak dobrými!
Jestli jsi někdy viděl, jak se rodí malá žirafa, pak víš i to, že nejdříve se objeví přední kopýtka a hlava. Pak mládě vyklouzne, z výšky tří metrů spadne na zem a přistane na zádech. Během pár vteřin se převalí, trochu se nadzdvihne a už se snaží hýbat těma dlouhýma, neohrabanýma nohama. A pak se stane něco úžasného. Žirafí matka se postaví přímo nad novorozené mládě, prohlédne ho a nakopne ho, aby se postavilo. Když se nepostaví, nakopne ho znovu! Už je z té námahy unavené, ona ho ale kope pořád dál, jen aby se snažilo vstát. Pokaždé, když se svalí na zem, znovu ho nakopne, aby se zvedlo. Nám to může připadat surové, ona ale tak své dítě připravuje na přežití. Kdyby se malinké mládě nenaučilo rychle vstávat a utíkat se stádem, když se objeví nebezpečí, nepřežilo by.
Co se z toho můžeme naučit? Když tě život srazí na zem, zase vstaň (viz Přísloví 24:16). Když budeš rozhodný a vytrvalý, naučíš se v těžkých dobách nejdůležitější životní lekce.