„Řeči klevetníkovy jsou jak pamlsky…“ Přísloví 18:8

Pomluvy mohou být jako „pamlsek“, kterému je těžké odolat. Co tedy s tím? Zadrž dřív, než jim dáš průchod! Polož sám sobě otázku, proč ses rozhodl stát nositelem špatných zpráv. Je to jediný způsob, kterým jsi schopen navázat kamarádství s jinými? Jsi rád středem pozornosti? Dělá ti dobře, že na někoho víš něco špatného, co tvůj posluchač neví? Žárlíš na úspěchy toho, koho pomlouváš? Jak to, že jsi ochoten používat chrám Ducha svatého (viz 1. Korintským 6:19) jako „popelnici“ tím, že přijímáš pomluvy? Co máš v plánu udělat s tím, co ses z pomluv dozvěděl? Nudíš se a máš potřebu zabývat se něčím zajímavým?
Lidé, kteří znají svůj Bohem daný životní záměr a jsou mu oddaní, zjistí, že na pomluvy nemají čas. Jestliže tedy chceš pomluvy doopravdy odstranit ze svého života, vyhlas jim totální válku. Dej každému jasně na vědomí, že už nehodláš být ani posluchačem, ani nositelem „pamlsků“. Prohlas své prostředí v práci, doma, v církvi nebo při volné zábavě za „zónu bez pomluv“ a vynalož všechno úsilí, aby ses pomlouvačům vyhnul. Šalomoun napsal: „Utrhač, kudy chodí, vynáší důvěrnosti, nezaplétej se tedy s mluvkou“ (Přísloví 20:19).
Pokud budeš svůj jazyk používat jako nástroj spravedlnosti, budeš si ukládat poklad v nebi. Pak budeš moci pokorně, s plnou závislostí na Otci prohlásit: „Kéž se ti líbí řeč mých úst i to, o čem rozjímám v srdci, Hospodine, má skálo, vykupiteli můj!“ (Žalm 19:15). Sečteno a podtrženo – nebuď klevetník!