„… přepadl mě strach a třásl jsem se, všechny kosti se mi strachem chvěly…“ Jób 4:14

Strach může být zničující. Proč? Protože plodí další strach! A nejzákeřnější na něm je jeho schopnost přehánět. Bývalý vedoucí americký chirurg C. Everett Koop řekl: „Lidé prostě špatně chápou, co je nebezpečné.“ Bojíš se létání? Faktem je, že je větší pravděpodobnost, že zemřeš na zadušení kouskem jídla než při letecké havárii. Bojíš se, že tě někdo zabije při loupeži? Je dvakrát pravděpodobnější, že zemřeš při sportu, než že tě někdo zavraždí. Máš strach ze žraloků? Prasata na farmách každoročně zabijí více lidí, než jich mají na svědomí žraloci. Nebo se bojíš operace? Existuje šestnáctkrát vyšší pravděpodobnost úmrtí při autohavárii než na operační komplikace.
To, čeho se bojíme, se stane jen zřídkakdy. V duchu si představujeme katastrofy, které se pravděpodobně nikdy nestanou. A když k nim nedojde, myslíme si: „No jo, ale bylo to o vlásek!“ Ve skutečnosti nám potenciální nebezpečí vykreslovaly jen naše myšlenky.
Jak se tedy vyrovnat se strachem? Uveď do praxe tuto pravdu Písma: „Ochráníš a zachováš v dokonalém a stálém pokoji toho, jehož mysl (sklony i charakter) má příbytek u tebe, protože se ti svěřuje, opírá se o tebe a s důvěrou v tebe doufá. Pro všechny časy tedy důvěřuje Pánu (svěřuje se mu, opírá se o něj, má v něm naději založenou na důvěře), neboť Hospodin Bůh je skála věků!“ (Izajáš 26:3-4, přel. z angl.).