„Jiftách Gileádský byl udatný bohatýr. Byl synem nevěstky…“ Soudců 11:1

Jiftách byl nemanželským synem muže, který se jmenoval Gileád. Jeho matka byla prostitutka. Vyrostl v domácnosti ostatních – legitimních – Gileádových synů, kteří jej později vypudili. „Nemáš nárok na dědictví v domě našeho otce…“ (Soudců 11:2). Takže Jiftách nakonec žil v jeskyni. Tehdy kolem sebe soustředil skupinu společenských vyvrhelů a povstalců a vybudoval z nich velkou armádu. Když se po nějaké době Amónovci pustili do boje s Izraelem, starší se na něj obrátili s prosbou o pomoc. „Jiftách gileádským starším odpověděl: ‚Což právě vy jste mě z nenávisti nevypudili z otcovského domu? Jak to, že přicházíte ke mně teď, když jste v soužení?’ Gileádští starší Jiftáchovi řekli: ‚Právě proto se teď obracíme na tebe, abys šel s námi a bojoval proti Amónovcům a byl náčelníkem nás, všech obyvatel Gileádu’“ (Soudců 11:7-8). Jiftách je nejen dovedl k vítězství, ale v Bibli je jmenován na čestném místě spolu s lidmi jako Abraham, Mojžíš a David.
Z Jiftáchova života si můžeme vzít mnohá ponaučení. Tady je jedno důležité: Odmítnutí může být součástí Božího plánu pro tvůj život. Jiftách byl odmítnut z důvodů, nad kterými neměl moc – byl nemanželským dítětem. Ale místo toho, aby zahořkl, šel dál a se svým životem dobře naložil.
Možná jsi zažil odmítnutí, protože jsi byl starý, mladý, inteligentní, natvrdlý, hezký, ošklivý, privilegovaný, chudý, přitažlivý, neatraktivní, muž, žena, bílý, černý nebo ještě nějaký jiný. Jiftách vzal svou zoufalou situaci a díky Boží milosti ji obrátil v příznivou. A když ty dnes svou situaci předáš Bohu, dostaneš stejnou milost.