„… teď oznamuji nové věci. Dříve než vyraší, vám je ohlašuji.“ Izajáš 42:9

Lidé, kteří prohlásili Jiftácha za nežádoucí osobu, byli titíž, kteří se na něj obrátili o pomoc, když byli ohrožení mocným nepřítelem. Takže tady je první ponaučení: Tvou budoucnost neurčují druzí lidé, ale Bůh! Izraelci žili v otroctví, když jim Bůh zaslíbil: „Neboť to, co s vámi zamýšlím, znám jen já sám, je výrok Hospodinův, jsou to myšlenky o pokoji, nikoli o zlu: chci vám dát naději do budoucnosti“ (Jeremjáš 29:11). Boží plán pro tebe převáží nad jakýmkoli jiným plánem.
Tady je druhé ponaučení: Kráčet v jednotě vyžaduje mluvit ve shodě. Jiftách nový vztah okamžitě přijal. „Potom vyslal Jiftách posly ke králi Amónovců se vzkazem: ‚Co máš proti mně, že jsi na mě přitáhl, abys bojoval proti mé zemi?’“ (Soudců 11:12). Všimni si slov „mě“ a „mé zemi“. Odložil minulá zranění a případ vzal plně za svůj. Jeden spisovatel napsal: „Byl připraven jít v jednotě. A kráčet v jednotě vyžaduje mluvit ve shodě.“
Budeš překvapený, jaký dopad bude mít diskuse ve shodě na tvůj postoj a vztahy. Uvidíš, že když si zvykneš na „týmový rozhovor“, budeš méně kritický vůči druhým. To neznamená, že budeš mít na všechno stejný názor jako druzí. To jednoduše znamená, že vaše společná věc a vize, kterou sdílíte, budou stále větší a důležitější než rozdíly v myšlení nebo názorech. Bible říká: „… a usilovně (musíš na tom pracovat) hleďte zachovat jednotu Ducha (ne nutně názorů), spojeni svazkem pokoje“ (Efezským 4:3).