„Proti tobě samému jsem zhřešil…“ Žalm 51:6

Potřebuješ se podívat na hřích novýma očima a nově mu porozumět. John Ortberg napsal: „Každý hřích má v sobě popření. Přináší s sebou jistou morální krátkozrakost.“ A jediným způsobem, jak to jasně uvidět, je, dívat se očima toho, vůči komu jsi zhřešil. Žalmista se modlil: „Proti tobě samému jsem zhřešil…“ (Žalm 51:6).
Jeden křesťanský vysokoškolský profesor to vyjádřil takto: „Jsem milý na své studenty, mám respekt ke svým kolegům, miluji svou rodinu, nekradu, necizoložím, neberu drogy ani nenadávám a pravidelně používám mezizubní nit. Když se ale na sebe podívám upřímně, vidím, že ukrývám hořkost a nesnáším ty, kteří se mi vnucují. Jsem ješitný a posedlý tím, co si o mně myslí ostatní. Zápasím se svou sexualitou a bloudím očima i srdcem. Předstírám, že poslouchám, ale není to pravda. Přemýšlím více nad tím, jak být velký, než nad tím, jak být dobrý. Předstírám, že jsem duchovnější, než ve skutečnosti jsem. Jsem v chaosu – rozbitý v každém směru – a mou jedinou nadějí je Boží milost.“
Když Izajáš viděl Pána, jak sedí na svém trůnu, zvolal: „Běda mi, jsem ztracen“ (Izajáš 6:5). Potom vstal anděl, vzal z oltáře žhavý uhlík, dotkl se jeho rtů a řekl: „… tvá vina je odňata a tvůj hřích je usmířen“ (Izajáš 6:7). Uvědomění si vlastní hříšnosti může být jemné jako pošťouchnutí, nebo nás může srazit silou hurikánu. Důležité ale je, jak zareagujeme. Bez ohledu na to, jak často padáš nebo jak moc jsi selhal, Bůh ti dnes nabízí svou milost a šanci začít znovu, pokud jsi ochotný ji přijmout.