„I řekl Bůh: ‚… Ať lidé panují…‘“ 1. Mojžíšova 1:26

Při stvoření o nás Bůh řekl něco zajímavého: „Ať lidé panují…“ Jinak řečeno, vložil do tebe plnou autoritu k řízení tvého života. Sloužíš na zemi jako Boží zástupce, aby bylo zajištěno, že se naplní jeho vůle.
Jenže pozor! Satan se bude snažit, abys mu svou vládu předal, případně ti bude nalhávat, že ty žádnou moc nemáš, zato on má všechnu. Nebo tě bude pobízet, abys svůj život řídil podle svých vlastních zkreslených úsudků a překroucených názorů. Jedině když budeš vládnout s moudrostí a budeš žít podle zásad Božího slova, vstoupíš do plné a všestranné realizace Božího plánu pro svůj život. Bůh vládne nade vším, ale ve tvé oblasti vlivu dal vládu tobě: „Nebesa, ta patří Hospodinu, zemi dal však lidem“ (Žalm 115:16). Zmocňuje tě ke správným volbám a rozhodnutím a své reakce přizpůsobuje tvému jednání.
Někdy pasivně vyčkáváme, co Bůh udělá, a on přitom chce, abychom jednali sami. Podle jednoho pastora si Bůh ponechává určitý základ suverénních hranic, sféru, kterou nedovolí lidem překročit. Současně pro nás ale otevřel prostor, kde můžeme jednat my, přičemž mu necháváme možnost, aby mohl patřičně reagovat. Například jestli chceš bohatě sklízet, musíš štědře zasévat. Jestli chceš, aby ti bylo odpuštěno, musíš odpustit jiným. A jestli chceš chodit v jeho požehnání, musíš žít v poslušnosti. Jsi povolán, abys v životě vládl „skrze Ježíše Krista“ (viz Římanům 5:17).