„… čekáme … novou zemi…“ 2. Petrova 3:13

Co takové utrpení? Nedokazuje snad, že žádný milující Bůh neexistuje?
Adam dostal na vybranou, buď bude Boha poslouchat, nebo ne. Vybral si neposlušnost, a Bůh proto řekl: „Kvůli tobě nechť je země prokleta; po celý svůj život z ní budeš jíst v trápení“ (1. Mojžíšova 3:17). Všimni si slova „trápení“. Představ si, kolik lidí trápí rakovina, Alzheimerova choroba, roztroušená skleróza, srdeční vada, rozedma plic, Parkinsonova nemoc a jiná vysilující onemocnění. „Vysypal“ je snad Bůh na zem, když stvořil lidstvo?
Je smutné, že mnozí otázku utrpení používají jako záminku k odmítnutí jakékoli myšlenky na Boha, ačkoli právě existence utrpení je důvodem, proč bychom v Boha měli věřit. Na počátku Bůh stvořil dokonalé lidské bytosti, které žily v dokonalém světě bez utrpení, bylo to nebe na zemi. S hříchem však přišla na svět smrt a utrpení.
Jaká je konečná odpověď? „… očekáváme nová nebesa a novou zemi, ve kterých přebývá spravedlnost. Proto, milovaní … vynasnažte se, abyste jím byli nalezeni v pokoji…“ (2. Petrova 3:13-14, ČSP). Vrchol utrpení nastal, když Ježíš zvolal z kříže: „Dokonáno jest“ (Jan 19:30). Ta slova znamenají „bylo plně zaplaceno“. Tím je myšleno, že když přijmeš Ježíše jako svého Spasitele, půjdeš po smrti do nebe a budeš žít ve slavné nové zemi, kde vše bude nové, bez hříchu a utrpení: „Co oko nevidělo a ucho neslyšelo, co ani člověku na mysl nepřišlo, připravil Bůh těm, kdo ho milují“ (1. Korintským 2:9). Pokud nemáš jistotu, že je to pravda, vlož dnes svou důvěru v Ježíše.